Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Τα παραδοσιακά σκάφη του «ΠΡΩΤΕΑ» στολίζουν την Χαλκίδα και τιμούν τη ναυτοσύνη του τόπου μας



Ως ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της ναυτικής παράδοσης στη Χαλκίδα και την Εύβοια εν γένει, το πανελλήνιο σωματείο για τη διάσωση και τη διατήρηση της παραδοσιακής ναυπηγικής & ναυτικής τέχνης και κληρονομιάς «ΠΡΩΤΕΑΣ»,  προσφέρει θαλασσινές πινελιές στην εορταστική όψη που αποκτά αυτή την εποχή η πόλη μας.
Με πρωτοβουλία του νέου Δ.Σ., με τις άοκνες προσπάθειες των μελών του και με την αναγκαία στήριξη του Δημοτικού Οργανισμού  Άθλησης Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Χαλκίδας (Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.), τα παραδοσιακά σκάφη του σωματείου, ιδιοκτησίας των μελών του, προετοιμάστηκαν, στολίστηκαν και φωταγωγήθηκαν στο ναυπηγείο παραδοσιακών σκαφών «ΝΕΩΣΟΙΚΟΣ», που βρίσκεται στη θέση στη Γλύφα Χαλκίδας, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν από τον Δήμο Χαλκιδέων σε θέσεις που επιλέγησαν για να συμπληρώσουν τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της Χαλκίδας.

                Τα σκάφη αυτά, παραδοσιακές θαλασσινές φιγούρες που για πολλά χρόνια ταξίδευαν στις ευβοϊκές και ελληνικές θάλασσες, θα μας ταξιδέψουν τις ημέρες των εορτών σε παλιές χριστουγεννιάτικες ιστορίες βγαλμένες μέσα από τα θαλασσινά διηγήματα των Ελλήνων πεζογράφων, όπως εκείνα του σκιαθίτη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο οποίος  μαθήτευσε τα γυμνασιακά του χρόνια και στη Χαλκίδα. Και  θα μας μεταφέρουν νοερά,  πλάι στους παλιούς εργάτες του ξύλου (τους καραβομαραγκούς) και της θάλασσας (τους ναυτικούς). Οι μεν πρώτοι,  με την τέχνη τους κατασκεύασαν  στους παλιούς ταρσανάδες καλοτάξιδα σκαριά,  με τα οποία οι δεύτεροι έδωσαν τη διαρκή πάλη επιβίωσης με το γοητευτικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο θαλασσινό στοιχείο, προσφέροντας στους τόπους τους ευημερία και πρόοδο και κληροδότησαν στις νεότερες γενιές όλα εκείνα τα πολιτιστικά αγαθά που σήμερα αποκαλούμε με τον γενικό όρο «Ναυτική Παράδοση».  Τέλος, θα μας «ταξιδέψουν»  πλάι  στους σύγχρονους θαλασσινούς, τους ναυτικούς μας, που ακόμα και τις εορταστικές ημέρες θα βρεθούν με τα καράβια τους σε θαλασσινούς δρόμους που διασχίζουν τα «άξενα» (αφιλόξενα) πολλές φορές πέλαγα και τους ωκεανούς της  οικουμένης, νοσταλγώντας τη σπιτική και οικογενειακή θαλπωρή του σπιτιού και της πατρίδας τους. Σε όλους τους θαλασσινούς του τόπου μας αφιερώνεται πρώτα αυτή η προσφορά των μελών του «ΠΡΩΤΕΑ».
Τα σημεία της πόλης που φιλοξενούν τις  παραδοσιακές λέμβους οι οποίες φέρουν τις ονομασίες «ΕΥΒΟΙΑ», «ΧΑΡΑ», «ΒΙΟΛΕΤΑ», «ΜΙΚΡΗ ΑΚΑΘΑ» και «Jarka», είναι τα εξής: το στρογγυλό της παραλίας, η είσοδος του εμπορικού λιμανιού της Χαλκίδας (έναντι του Ο.Λ.Ν.Ε.), το Περιφερειακό Συνεδριακό Κέντρο, το κτίριο της Δημαρχίας (Μέγαρο Κότσικα), ενώ σκάφος βρίσκεται πρυμνοδετημένο στον προβλήτα του Αγ. Νικολάου. Σας περιμένουν όλους στον εορταστικό σας περίπατο να τα περιεργαστείτε, να θαυμάσετε τις ιδιαίτερες παραδοσιακές ναυπηγικές γραμμές τους και να ενημερωθείτε για την ιστορία και τα κατασκευαστικά τους στοιχεία.
(Επικοινωνία με το Σωματείο «ΠΡΩΤΕΑΣ»: proteas-hmh@gmail.com – 6986859104–  6978026141).    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου